18 maart, 2006

 

Leon Verdonschot en excellente journalistiek

Na een vele interviews gedaan te hebben, bleek vorige week dat ik toch nog nerveus kan zijn om iemand aan te schrijven voor een gesprek. Leon Verdonschot, popjournalist van de Nieuwe Revu, de Groene Amsterdammer en Playboy, is op zijn vakgebied in Nederland de beste (hij won de poppersprijs 2005) en dat is dus wel iemand om tegenop te kijken.

Afijn, hij kon niet 'live' geinterviewd worden, en daarom mailde ik mijn vragen (vind ik trouwens nooit zo leuk). Wat is excellente journalistiek? Hij gaf een antwoord waarbij meneer Verdonschot een klein beetje van zijn voetstuk viel...

Excellente journalistiek is een wat oubollig geformuleerd kwaliteitsoordeel over journalistiek, door ambitieuze studenten nu op curieuze wijze geinstitutionaliseerd, wat diezelfde studenten opzadelt met een definitieprobleem, dat geinterviewden vervolgens voor hen mogen oplossen. Hopelijk weigeren ze dat massaal, indachtig het motto 'excellente journalistiek, dat is je eigen visie formuleren op je zelfbedachte journalistieke genres'.
- Leon Verdonschot, 15-03-2006

Bron Foto: www.oor.nl, 18-03-2006


Comments:
Da's mooi gesproken Leon. Je eigen visie formuleren - dat is precies waar het om gaat.
 
De heer Verdonschot verwijt eigenlijk dat we de 'gevestigde journalistiek' lastigvallen over een onderwerp wat we volgens hem zelf zouden moeten omschrijven. Maar dat zegt toch nog niet dat we daar geen hulp bij kunnen gebruiken?
 
Het gaat erom het debat over de journalistiek te richten op wat je goed vindt. En dat er verschillende opvattingen over kwaliteit zijn - des te beter: dat wakkert de discussie aan. Voorwaarde: je moet zelf iets goed vinden en daar argumenten voor hebben.
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?